Makaron

2017-03-24
Makaron

Na dzisiejszym rynku jest wiele rodzajów makaronu. Różnią się przede wszystkim kolorem i kształtem. Niektórzy ludzie zastanawiają się w sklepach, który wybrać i jak go przyrządzić. Jak wiadomo ojczyzną makaronów są Włochy. Najsłynniejszym włoskim makaronem jest spaghetti. Można wyróżnić kilka rodzajów takiego makaronu, które często różnią się tylko grubością. Bucatini jest makaronem pochodzącym z Lazio. Swoim wyglądem przypomina spaghetti, ale jest nieco grubszy i ma w środku otworek.

Często spożywa się go z maślanymi sosami, czy warzywami lub sardynkami. Klasycznym makaronem jest tagliatelle. Jest to makaron w kształcie wstążek, zwiniętych w małe gniazda. Podaje się je z dość gęstymi sosami. Fusilli w Polsce znane jako świderki. Taki makaron można podawać z gęstym sosem i warzywami lub mięsem. Gemelli swoim wyglądem przypomina skręcone dwa kawałki ciasta. Canneloni to makaron który przybrał kształt cylindryczny. Taki makaron można nadziewać, a następnie zapiekać. Najczęściej nadziewany jest mięsem. Na koniec można polać zapieczony makaron sosem np. pomidorowym.