Pizza - coraz bardziej polskie danie

2017-04-30
Pizza - coraz bardziej polskie danie

Spora ilość ludzi uwielbia jeść pizzę, jednakże każdy wie, że pizza nie jest zdrowym posiłkiem. Na szczęście można wykonać lekką oraz dietetyczna pizzę nawet samemu w zaciszu własnej kuchni. Najistotniejsze jest aby właściwie dopasować składniki.

Tym samym też powinno się starannie wybrać te składniki, jakie nie stanowią zagrożenia dla figury. Zwykłą mąkę musimy podmienić pełnoziarnistą, dlatego że jest ona cennym źródłem błonnika, żelaza, cynku oraz białka. Zamiast sztucznych substancji, musimy dorzucić drożdże, najlepiej by były one świeże oraz sól morską w niezwykle małej ilości. Trudno wyobrazić sobie pizzę bez oliwy, sera feta oraz sosu czosnkowego. Stąd też wybierając oliwę najlepiej jest użyć oliwy extra vergin, jaka pozyskiwana jest ze świeżych oliwek oraz nie ulega żadnym procesom chemicznym.

Co więcej taka oliwa posiada dużą zawartość tłuszczów nienasyconych, witamin oraz minerałów, jakie są wartościowe w dowolnej diecie oraz, jakie obniżają poziom cholesterolu w organizmie, obniżając szansę pojawienia się miażdżycy oraz chorób serca.